Вітаю, Гість! Реєстрація RSS

Суббота, 20.04.2024
Головна » 2011 » Октябрь » 9 » Починаємо будувати альтанку
12:41
Починаємо будувати альтанку
   Технологія виробництва дерев'яних альтанок передбачає виготовлення цих простих на перший погляд конструкцій з масиву або клеєного бруса. Фахівці рекомендують в цілях підвищення міцності всієї конструкції використовувати для складання альтанки клеєний брус. Застосування клеєних заготовок дозволяє не тільки зберігати початкові властивості матеріалу, підтримувати форму, але і проводити регулярну антисептичну обробку. Для підготовки необхідних елементів майбутньої альтанки використовуються клеї і склеювальні склади на поливинилацетатной основі. Правильно з'єднані деталі з використанням рекомендованого клею повинні характеризуватися міцністю з'єднання, відповідної категорії D3 або D4. Після висихання швах і стиках не страшно вплив вологи, підвищених температур, ультрафіолету, агресивних хімічних речовини, наприклад, розчинників. Склеювальні склади, використовувані для виробництва клеєного бруса і будівельних елементів з нього, після висихання стають пластичними, надійно і щільно заповнюючи всі отвори стику, не даючи можливості утворюватися тріщин.
Сушіння деревини
Один з головних моментів виробництва елементів для майбутньої дерев'яної альтанки - це заготовка самої деревини. Всі відібрані для роботи матеріали повинні не тільки не мати дефектів, але і бути добре просушеними. У процесі підготовки клеєного бруса сушка має першорядне значення. Правда, в сушильну камеру, де деревина висушується до тих пір, поки рівень її природної вологості не опускається до 8%, заготовки потрапляють не відразу. Насамперед брус витримують під навісом, де вилежатися заданий час він віддає зайву вологу. Після сушильної камери елементи майбутньої альтанки поміщають у спеціальне приміщення, де вони зберігаються, набираючи оптимальний рівень вологості - не більше 12%.
Використання для складання альтанок бруса з вологістю в 10-12% дозволяє зберігати цілісність конструкції, уникати деформацій, перекосів і розсихання. Крім того, деревина, вологість якої витримана в межах 12% легко шліфується і обробляється, що важливо при декоруванні збираються з неї конструкцій.
Глибока просочування
Крім того, що брус для виготовлення альтанок ретельно відбирається і висушується, вся використовувана для цієї мети деревина підлягає спеціальній обробці. Оскільки дерев'яна альтанка повинна прослужити не один десяток років, то деревину необхідно обробити таким чином, щоб вона витримала перепади температур, вплив вологи, сонця, природного руху грунту і т.д. Крім того, будучи природним матеріалом, деревина є сприятливим середовищем для розмноження руйнують її мікроорганізмів і комах. Так що спеціальна захисна просочення, проникаюча глибоко в структуру дерева, дозволяє не тільки захистити її від жучків, грибка і цвілі, а й від розбухання, розтріскування, пересихання. Просочування проводиться безбарвними складами, поверх яких добре лягають фарби, грунт, лаки. Просочення захищає зрізи, торці, краї дерев'яних елементів не тільки на стиках і швах, але по всій площі бруса, в тому числі на виконаної по його поверхні різьбі. У більшості випадків при виготовленні дерев'яних альтанок для остаточної обробки конструкції використовуються безбарвні лаки і тонують склади, що дозволяють милуватися природною структурою дерева.
Декоративні покриття
Для створення унікальних дерев'яних альтанок, оптимально вписуються в загальний дизайн ділянки, парку, саду, використовуються як тонують деревину склади, так і різний фарби. Деякі види фарб лягають тонким шаром і дозволяють крізь прозорий, але відтінений колорит шар бачити структуру дерева, а деякі покривають дерев'яну поверхню суцільним, непрозорим, дуже щільним шаром. Багато любителів дерева воліють замовляти альтанки з клеєного бруса, просто покритого лаком і обробленого тонуючими складами під іншу породу дерева. Вибір декоративного покриття цілком залежить від бажаного замовником дизайну і якості самої деревини. Зрозуміло, що шаром щільної, непрозорої фарби можна сховати фактично всі дефекти деревини, навіть добре загерметизовані і затерті тріщини і відколи. Сьогодні на ринку широко представлені декоративні фарби і склади, як російського, так і імпортного виробництва. Великою популярністю сьогодні користуються декоративні покриття виробництва Німеччини та Словенії. Хоча і українські виробники потихеньку підтягуються, представляючи в основному антибактеріальні, антисептичні, протипожежні і тонують склади для обробки деревини.
Покрівля для альтанки
Якщо із загальним конструктивом альтанки визначеність досягнута і робота по її збірці наближається до завершення, варто подумати про те, яким матеріалом крити її покрівлю. З формою і габаритами покрівлі визначаються ще при замовленні самого бруса, щоб можна було грамотно підвести його під даху і зібрати її основу. А ось покрівельний матеріал можна вибрати і пізніше. Головне, визначитися, як довго Ви маєте намір цієї альтанкою користуватися і з якими елементами на ділянці вона повинна гармоніювати. Традиційно для альтанок вибирають гонтову покрівлю. Але такий варіант розрахований максимум на три роки експлуатації, після чого покрівельні дощечки доведеться замінити. Сьогодні ринок покрівельних матеріалів представлений різноманіттям м'якої покрівлі, металочерепиці, профлиста і т.д.
 
 
Переглядів: 3373 | Додав: agosha1 | Теги: Підбір деревини, Встановлення, Бесідки, Накриття, Транспортування, Альтанки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]